Trouwen in gemeenschap van goederen wordt beperkt

Geschreven door Ronald Nab

12 mei 2016

[fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible” margin_top=”5px” margin_bottom=”5px” background_color=”rgba(255,255,255,0)”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”][fusion_separator style_type=”none” sep_color=”” border_size=”” icon=”” icon_circle=”” icon_circle_color=”” width=”” alignment=”center” class=”” id=””][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container][fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”][fusion_text][fusion_dropcap color=”” boxed=”yes” boxed_radius=”1px” class=”” id=””]H[/fusion_dropcap]eeft u plannen om in het huwelijksbootje te stappen? Houd er dan rekening mee dat de regels voor trouwen in gemeenschap van goederen gaan veranderen. Bent u al getrouwd in gemeenschap van goederen? Dan blijven voor u de huidige regels gelden.

Gemeenschap van goederen nu

Wie in Nederland trouwt, doet dat in principe in gemeenschap van goederen. Alleen als de echtgenoten in spé expliciet aangeven dit niet te willen, kunnen zij trouwen onder huwelijkse voorwaarden. Deze moeten door een notaris worden opgesteld.

Onder de huidige regels betekent gemeenschap van goederen dat alle bestaande en toekomstige bezittingen en schulden van u beiden tot het gezamenlijke vermogen – de gemeenschap – gaan behoren. Ook (toekomstige) schenkingen en erfenissen vallen onder die gemeenschap, tenzij de schenker of erflater uitdrukkelijk anders heeft beslist door een uitsluitingsclausule op te stellen.

Gemeenschap van goederen straks

In de nieuwe situatie trouwt u nog steeds in gemeenschap van goederen. Het grote verschil is dat die gemeenschap alléén het vermogen betreft dat u tijdens het huwelijk opbouwt. Op deze manier deelt u alleen de inkomsten, bezittingen en schulden die u tijdens het huwelijk verkrijgt of maakt. Wat u bij aanvang van het huwelijk zelf inbrengt, het privévermogen, valt niet langer in de gemeenschap van goederen en blijft dus van uzelf.

Ook erfenissen en schenkingen aan elk van u behoren in de nieuwe situatie niet tot de gemeenschap. Als u beide als echtgenoten wilt dat dit vermogen wel tot de gemeenschap gaat behoren, dan kunt u dit laten vastleggen in huwelijkse voorwaarden.

Ook kan een schenker of erflater een ‘insluitingsclausule’ laten opstellen, waaruit blijkt de schenking of erfenis aan allebei de echtgenoten wordt toegekend. Maar let op, als in de huwelijkse voorwaarden iets anders staat, hebben deze bepalingen voorrang op een insluitingsclausule.

Scheiden

Wat gebeurt er bij een echtscheiding? In theorie is deze vraag eenvoudig te beantwoorden: alles wat uitsluitend aan één van u behoorde voor het trouwen, plus vermogen uit schenkingen en erfenissen, is van u. In de praktijk is dit uiteraard niet altijd makkelijk aantoonbaar, zeker als het om roerende zaken gaat.

Zowel in de bestaande als de nieuwe regeling geldt in zo’n situatie het zogenaamde bewijsvermoeden, waarbij vermogen binnen de gemeenschap valt als geen van u beide kan bewijzen dat het exclusief aan u of uw partner toebehoort.

In de nieuwe regeling vallen schulden die één van beiden vóór het huwelijk heeft gemaakt niet langer onder de gemeenschap. Nu is dit nog wel het geval, wat zeker in het geval van een echtscheiding voor onaangename verrassingen kan zorgen.

Ondernemers en beperkte gemeenschap van goederen

Omdat uw privévermogen van voor het huwelijk van u blijft, geldt dit ook voor ondernemingsvermogen. Het maakt daarbij niet uit of u IB-ondernemer bent of directeur-grootaandeelhouder van een BV. Tijdens het huwelijk vallen de winsten en verliezen van de onderneming wel onder de gemeenschap. Als de winsten niet worden uitgekeerd maar aan het ondernemingsvermogen toegevoegd, wordt de helft ervan aan elk van de echtgenoten toegerekend. Overigens geldt dit niet alleen voor winsten, maar ook voor verliezen. Wilt u dit anders regelen? Dan kunt u huwelijkse voorwaarden laten opstellen door de notaris.

Verrassingen voorkomen

De nieuwe regels zorgen in veel gevallen voor een eerlijkere toekenning van vermogen, waardoor dit na een echtscheiding ook eerlijker kan worden verdeeld. Anderzijds veroorzaken ze meer rekenwerk, waardoor het er niet eenvoudiger op wordt.

Daarom is het verstandig om een specialist naar de financiële aspecten van uw huwelijk te laten kijken. Een gecertificeerd financieel planner is op de hoogte van de meest recente wet- en regelgeving en kijkt niet alleen naar uw financiële situatie van het moment, maar neemt ook toekomstige ontwikkelingen mee in zijn advies. Zo kunt u onaangename verrassingen voorkomen, mocht uw huwelijk onverhoopt eindigen.

Een meerderheid van de Tweede Kamer is op 19 april akkoord gegaan met een wetsvoorstel om de gemeenschap van goederen binnen het huwelijk te beperken. Het wetsvoorstel moet nog door de Eerste Kamer worden goedgekeurd. De Eerste Kamercommissie voor Veiligheid en Justitie bespreekt op 17 mei 2016 de procedure. Gezien de zetelverdeling is de kans groot dat het wetsvoorstel ook door de Senaat wordt aangenomen.

[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Eerdere berichten

Klaar voor je belastingaangifte?

Klaar voor je belastingaangifte?

Klaar voor je belastingaangifte? Per 1 maart kunnen we weer onze belastingaangifte doen. De belastingdienst vult een...

1
Stuur een Whatsapp bericht
Hallo, hoe kan ik helpen?