Ouders in problemen door financiële situatie kinderen

Geschreven door Ronald Nab

26 oktober 2015

[fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible” margin_top=”5px” margin_bottom=”5px” background_color=”rgba(255,255,255,0)”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”][fusion_separator style_type=”none” sep_color=”” border_size=”” icon=”” icon_circle=”” icon_circle_color=”” width=”” alignment=”center” class=”” id=””][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container][fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”][fusion_text][fusion_dropcap color=”” boxed=”yes” boxed_radius=”1px” class=”” id=””]V[/fusion_dropcap]eel jongvolwassenen hebben het niet breed. Ze hebben geen baan en moeten rondkomen van een bijstandsuitkering. Tienduizenden van hen wonen weer in het ouderlijk huis en redden het niet zonder financiële hulp van hun ouders. En dat brengt risico’s mee voor beide partijen.

Hoe oud kinderen ook zijn: ouders willen hen natuurlijk altijd bijstaan. Dat is goed, zolang ze zich maar realiseren wat de mogelijke gevolgen zijn. Want stel dat de ouders, van een inwonende dochter met een bijstandsuitkering, overlijden. De kans is groot dat wanneer het huist erft ze daardoor zoveel vermogen krijgt, dat ze het recht op bijstand verliest en helemaal geen inkomen meer heeft. Ze moet het huis vervolgens opeten en staat daarna helemaal met lege handen.

Ouders in problemen

Maar ook de ouders kunnen in de problemen komen als zij volwassen kinderen financieel ondersteunen. Meerdere onderzoeken uit de Verenigde Staten laten zien dat dit steeds vaker gebeurt, schrijft The New York Times. De babyboomers worden steeds ouder en hebben daardoor zelf meer geld nodig voor hun oude dag.

Zeker als de pensioenen onder druk staan en minder uitkeren dan verwacht, kan dat problematisch worden. En omdat lang niet iedereen een financieel plan heeft, realiseren veel mensen zich niet dat ze langer en/of meer moeten sparen. Verder hebben ze geen zicht op de lange termijneffecten van het structureel schenken van geld aan hun kinderen, aldus hoogleraar Jamie Hopkins in de Amerikaanse krant.

Bewustwording

Het is niet denkbeeldig dat dergelijke problemen zich ook in Nederland vaker zullen voordoen. Bewustwording van de risico’s is daarom belangrijk. Denk daarbij niet alleen aan bijstand en vermogen, maar bijvoorbeeld ook aan de rechten die ouders hebben als zij hun kind een onderhandse lening verstrekken.

Duidelijke afspraken

Maar hoe kunnen ouders hun kinderen dan wel helpen? Allereerst door duidelijke afspraken te maken en deze ook vast te leggen. Als een kind geld leent, stel dan een contract op met afspraken over de terugbetaling en eventueel de rente die moet worden betaald. Daarmee krijgt de lening een veel serieuzer karakter én is de kans kleiner dat ouders in het geval van een persoonlijk faillissement van het kind hun geld definitief kwijt zijn.

Schenken en erfenis

Ouders mogen ieder kind elk jaar ruim € 5.000 schenken zonder dat hij of zij hierover belasting hoeft te betalen. Heeft u meerdere kinderen en schenkt u alleen aan degene met financiële problemen? Dan kunt u overwegen om de schenkingen in mindering te laten brengen op de erfenis. Dat is wel zo eerlijk en kan ruzie en verstoorde relaties voorkomen.

Herroepelijke schenking

Of u doet een zogenaamde herroepelijke schenking. U kunt het geld dan onder bepaalde voorwaarden terugvorderen. Daarmee houdt u dus zeggenschap over de schenking en kunt u voorkomen dat het geld een ongewenste bestemming krijgt. Niet alleen als uw kind het uitgeeft aan iets dat in uw ogen niet nodig is, ook als hij of zij in de bijstand terecht zou komen en uw schenking eerst zou moeten opeten.

Een herroepelijke schenking kan wel consequenties hebben voor de inkomstenbelasting. Goede planning is daarom belangrijk.[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Eerdere berichten

Klaar voor je belastingaangifte?

Klaar voor je belastingaangifte?

Klaar voor je belastingaangifte? Per 1 maart kunnen we weer onze belastingaangifte doen. De belastingdienst vult een...

1
Stuur een Whatsapp bericht
Hallo, hoe kan ik helpen?