Korter partneralimentatie

Geschreven door Ronald Nab

28 oktober 2015

[fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible” margin_top=”5px” margin_bottom=”5px” background_color=”rgba(255,255,255,0)”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”][fusion_separator style_type=”none” sep_color=”” border_size=”” icon=”” icon_circle=”” icon_circle_color=”” width=”” alignment=”center” class=”” id=””][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container][fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”][fusion_text][fusion_dropcap color=”” boxed=”yes” boxed_radius=”1px” class=”” id=””]D[/fusion_dropcap]e huidige regels voor partneralimentatie zijn niet meer van deze tijd, vinden VVD, PvdA en D66. De drie politieke partijen hebben een wetsvoorstel gemaakt om de regels te moderniseren. Als dat doorgaat, dan betekent dat in de meeste gevallen minder lang partneralimentatie betalen. 

Vroeger was het bijna vanzelfsprekend dat vrouwen stoppen met werken als ze trouwden en dat zij de zorg voor de kinderen op zich namen. Tegenwoordig is dat anders, maar de wetgeving voor partneralimentatie gaat nog wel uit van dat principe. De initiatiefnemers van VVD, PvdA en D66 vinden dat onrechtvaardig. Ze denken dat scheidingen minder vaak leiden tot rechtszaken als ex-partners financieel minder afhankelijk van elkaar zijn.

Die gedachte is overigens niet nieuw: in 2012 haalde een wetsvoorstel van de PVV voor modernisering het niet. VVD, PvdA en D66 lieten toen weten met een eigen wetsvoorstel te willen komen. Drie jaar later is dat er.

Rekensom verandert

Bij de huidige regels telt het welstandsniveau in het huwelijk mee voor de hoogte van de partneralimentatie. Met andere woorden: de partners moeten na de scheiding in principe net zo luxe kunnen leven als tijdens het huwelijk. Dat verandert. Voor de partneralimentatie tellen in het voorstel van VVD, PvdA en D66 alleen de inkomensverschillen die het gevolg zijn van het huwelijk. Bijvoorbeeld omdat één van de partners vanwege de zorg voor kinderen minder carrière heeft kunnen maken.

Ook indexatie van partneralimentatie verdwijnt in het voorstel.

Contractvrijheid

Als de plannen doorgaan, dan krijgt u meer vrijheid om zelf afspraken te maken over partneralimentatie. De initiatiefnemers vinden het vreemd dat u in een testament gedetailleerde afspraken kunt maken over wat er na een overlijden moet gebeuren, maar dat u in huwelijkse voorwaarden of een samenlevingscontract eigenlijk niets mag regelen over partneralimentatie. Contractvrijheid is het uitgangspunt. Let wel: dit geldt alleen voor partneralimentatie. Over kinderalimentatie kunt u geen afspraken maken.

Regelt u niets? Dan gelden de wettelijke regels.

Wettelijke regels: korter partneralimentatie

Het uitgangspunt in het voorstel van VVD, PvdA en D66 is dat de maximale periode voor partneralimentatie van 12 jaar naar 5 jaar gaat. Ook zijn de voorwaarden voor recht op partneralimentatie in het wetsvoorstel strenger. Zo ontstaat er geen recht meer op partneralimentatie als een huwelijk 3 jaar of korter heeft geduurd. Bij huwelijk die langer dan 3 jaar duren, dan ontstaat voor de helft van het huwelijk recht op partneralimentatie, met een maximum van 5 jaar. De initiatiefnemers maken een uitzondering op deze regel voor huwelijken van 15 jaar en langer waarbij één van beiden niet werkt. Omdat het dan moeilijk is om terug te komen op de arbeidsmarkt, is er dan maximaal 10 jaar recht op partneralimentatie.

Heeft u samen kinderen die jonger zijn dan 12? Dan is er recht op partneralimentatie tot het jongste kind 12 jaar is. De gedachte hierachter is dat kinderen tot 12 jaar meer zorg nodig hebben. Is een kind eenmaal 12, dan kunnen beide ouders gewoon werken, vinden de initiatiefnemers.

Wanneer gaan de regels in?

Als de Tweede en Eerste Kamer instemmen met het voorstel, dan is 1 januari 2017 de waarschijnlijke ingangsdatum. Bij scheidingen voor de ingangsdatum gelden de bestaande regels.

Wat betekent dat voor u?

Een gecertificeerd financieel planner kan samen met u berekenen wat het verschil is tussen de huidige regels en het voorstel van VVD, PvdA en D66. Hij kan u ook adviseren over afspraken die u en uw partner kunnen maken. Voor nu en voor het geval uw huwelijk onverhoopt eindigt.

Meer over partneralimentatie[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Eerdere berichten

Klaar voor je belastingaangifte?

Klaar voor je belastingaangifte?

Klaar voor je belastingaangifte? Per 1 maart kunnen we weer onze belastingaangifte doen. De belastingdienst vult een...

1
Stuur een Whatsapp bericht
Hallo, hoe kan ik helpen?