[fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible” margin_top=”5px” margin_bottom=”5px” background_color=”rgba(255,255,255,0)”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”][fusion_separator style_type=”none” sep_color=”” border_size=”” icon=”” icon_circle=”” icon_circle_color=”” width=”” alignment=”center” class=”” id=””][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container][fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”][fusion_text][fusion_dropcap color=”” boxed=”yes” boxed_radius=”1px” class=”” id=””]G[/fusion_dropcap]oed nieuws voor iedereen met een alternatieve hypotheek zoals een lening bij de eigen BV, een familielid, een vriend of een buitenlandse bank. Het wordt namelijk eenvoudiger om aan de informatieplicht eigenwoningschuld te voldoen.
Is of wordt uw lening in 2016 afgesloten en wilt u de hypotheekrente aftrekken? Dan hoeft u niet langer het speciale informatieformulier van de Belastingdienst in te vullen. In plaats daarvan geeft u de gegevens over uw hypotheek eenvoudig op bij uw aangifte Inkomstenbelasting (IB).
Wie heeft informatieplicht?
Nederlandse financiële instellingen zoals banken en verzekeraars moeten elk jaar de gegevens over uw eigenwoningschuld doorgeven aan de Belastingdienst. Heeft u in 2013, 2014 of 2015 een hypotheek afgesloten bij uw BV, een particulier of een niet-Nederlandse financiële instelling? Dan heeft u zelf een informatieplicht. In de praktijk betekent dit dat u elk jaar een speciaal formulier moet invullen als u in aanmerking wilt komen voor hypotheekrenteaftrek.
Het invullen van dit formulier is erg ingewikkeld, waardoor een fout snel is gemaakt. In zo’n geval kan de Belastingdienst oordelen dat er niet aan de informatieplicht is voldaan. Met als gevolg dat belastingplichtigen hun hypotheekrente niet of slechts gedeeltelijk mogen aftrekken en in het ergste geval zelfs een boete krijgen.
De nieuwe regels moeten hieraan een einde maken. Vanaf het belastingjaar 2016 is de informatieverplichting een onderdeel van de aangifte IB. U komt alleen in aanmerking voor hypotheekrenteaftrek als u alle vragen in uw aangifte beantwoordt.
Belastingjaar 2015, nieuwe situatie en sancties
Heeft u in 2013, 2014 of 2015 een alternatieve hypotheek afgesloten bij een financier die zelf geen informatieplicht heeft? Dan moet u over belastingjaar 2015 nog het informatieformulier invullen en dit uiterlijk op 31 december 2016 indienen. Het formulier mag niet later zijn verzonden dan uw aangifte IB 2015.
Vanaf het belastingjaar 2016 verstrekt u alle gegevens waarvoor de informatieplicht geldt tijdens het invullen van uw aangifte IB. Zo kunt u nooit meer vergeten om de informatie door te geven aan de Belastingdienst.
Wie niet voldoet aan de informatieplicht eigenwoningschuld wordt bestraft. De Belastingdienst kan besluiten dat u (tijdelijk) niet of slechts gedeeltelijk recht heeft op hypotheekrenteaftrek. Ook kunt u een boete krijgen als u geen of onvolledige informatie over uw eigenwoningschuld indient of het formulier te laat instuurt.
Alternatieve hypotheken
De meest voorkomende alternatieve hypotheken zijn de familielening en de hypotheek die door de eigen BV wordt verstrekt. Een familielening wordt meestal door ouders verstrekt aan hun kinderen. Het extra voordeel is dat zij hun kinderen de betaalde rente kunnen schenken. De schenkingsvrijstelling bedraagt in 2016 ruim € 5.300 per kind. Meer over de familiehypotheek leest u hier.
Als u een hypotheek afsluit bij uw eigen BV betaalt u geen rente aan de bank, maar aan uw eigen onderneming. Houd er wel rekening mee dat de BV in dat geval wordt belast over de rentewinst uit de lening. Meer over hypotheek en BV leest u hier.
Doorgronden complexe hypotheek vergt overzicht
Het kopen van een huis is voor de meeste mensen de grootste financiële beslissing van hun leven. Of een familielening het beste alternatief is voor een hypotheek, hangt af van veel verschillende factoren. Datzelfde geldt voor een hypotheek die door uw BV wordt verstrekt. Zo kan het bijvoorbeeld fiscaal interessanter zijn als de directeur-grootaandeelhouder zichzelf een hoger salaris toekent, waardoor hij meer hypotheekrente kan aftrekken.
Overzicht is belangrijk om dergelijke complexe financiële zaken te doorgronden. FFP-gecertificeerd financieel planners onderscheiden zich door hun vermogen om zulke vraagstukken te doorgronden en uit te leggen. Dat doen ze door verschillende scenario’s uit te werken en de gevolgen ervan op korte en langere termijn te duiden. Hierdoor kunt u de keuze maken die het beste bij u past.[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]