Erven van niet-Nederlandse partner kan leiden tot lastige situatie

Geschreven door Ronald Nab

14 september 2015

[fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible” margin_top=”5px” margin_bottom=”5px” background_color=”rgba(255,255,255,0)”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”][fusion_separator style_type=”none” sep_color=”” border_size=”” icon=”” icon_circle=”” icon_circle_color=”” width=”” alignment=”center” class=”” id=””][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container][fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”][fusion_text][fusion_dropcap color=”” boxed=”yes” boxed_radius=”1px” class=”” id=””]S[/fusion_dropcap]teeds meer Nederlanders hebben een relatie met een buitenlander. Bij een (gemend) huwelijk trouwen partners vaak op basis van gemeenschap van goederen. Ook wordt er zelden een testament opgesteld als er geen sprake is van kinderen of aanzienlijk vermogen. En juist daar kan de schoen gaan wringen.

Als uw niet-Nederlandse partner overlijdt, erft u niet automatisch zijn of haar deel van uw gezamenlijke bezittingen. Daardoor is het soms niet mogelijk om de nalatenschap af te wikkelen.

Ingrijpende financiële gevolgen

Dit heeft ingrijpende financiële gevolgen, zeker als u een koopwoning heeft. Want hoe zit het met de renteaftrek over het deel dat aan uw partner was toegerekend? Wat als u de woning wilt verkopen? U bent immers niet volledig eigenaar. Daarnaast is het lastig, zo niet onmogelijk, om aangifte erfbelasting te doen.

Internationale situatie

Een dergelijke, lastige financiële en juridische situatie kan zich niet voordoen als u met een partner met de Nederlandse nationaliteit bent getrouwd of als in het nationaliteitsland van uw partner kan worden nagegaan of daar een testament is opgemaakt. Nederland kent namelijk een verplichte, centrale registratie van testamenten via het Centraal Testamentenregister (CTR). Dat geldt echter lang niet voor alle landen. Bestaat het CTR wel in het andere land, dan is registratie niet altijd verplicht. Daardoor kunnen er niet-geregistreerde testamenten bestaan, die tóch rechtsgeldig zijn.

Binnen Europa wordt momenteel gewerkt aan Europees Netwerk van Testamentenregisters. Lang niet alle Europese landen hebben echter de beschikking over een digitaal register. Vooralsnog zijn alleen de testamentregisters van België, Frankrijk, Polen, Estland, Bulgarije en Roemenië aangesloten op dit netwerk. Litouwen, Slovenië, Luxemburg, Hongarije en het Russische Sint-Petersburg volgen binnenkort. Via het Nederlandse CTR is inzage in deze registers mogelijk. Een wereldwijd netwerk bestaat nog niet.

Koude uitsluiting

Wilt u voorkomen dat u in bovenstaande situatie terechtkomt en komt uw partner uit een land dat geen deel uitmaakt van het Europese netwerk? Dan is er onder voorwaarden een mogelijke oplossing. U moet dan namelijk trouwen op basis van huwelijkse voorwaarden met zogenaamde ‘koude uitsluiting’. Dat betekent dat al het vermogen binnen het huwelijk aan u wordt toegekend. Om dit in het geval van een echtscheiding te compenseren, kunt u een verrekeningsbeding opnemen in de voorwaarden.

Natuurlijk kunt u ook uw partner vragen om een testament te laten opstellen. Of dit afdoende is, moet echter nog blijken. Want zelfs als uw partner een testament heeft, kan niet worden uitgesloten dat hij of zij later niet een ander testament heeft laten opstellen in zijn of haar nationaliteitsland.

Inzicht en actie

Een gecertificeerd financieel planner, die is gespecialiseerd in huwelijksvermogens- en internationaal erfrecht, kan natuurlijk geen wetten veranderen, zeker niet als het om wetten van andere landen gaat. Maar hij of zij kan u wel wijzen op complexe risico’s en ze voor u duiden. Zo krijgt u inzicht en kunt u, waar mogelijk, actie ondernemen.[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Eerdere berichten

Klaar voor je belastingaangifte?

Klaar voor je belastingaangifte?

Klaar voor je belastingaangifte? Per 1 maart kunnen we weer onze belastingaangifte doen. De belastingdienst vult een...

1
Stuur een Whatsapp bericht
Hallo, hoe kan ik helpen?